RYT 300 uur – 1 jarige Yoga masteropleiding

Yoga
masteropleiding

RYT 300 - uur Yoga masteropleiding


In de periode na je basis yogaopleiding (RYT-200) leer je veel bij en leer je toepassen wat je geleerd hebt tijdens je yogaopleiding. Er ontstaan nieuwe vragen. Je gaat zelf dingen ervaren en je gaat dingen zien bij je leerlingen die je niet altijd kan plaatsten. Ook merk je vaak na je basis yogaopleiding (RYT-200) dat je een beetje hetzelfde blijft doen als wat je geleerd hebt en je krijgt behoefte aan inspiratie. Tijdens deze masteropleiding gaan we in op de vragen die omhoog kunnen komen tijdens het lesgeven en je leven als yogadocent. De onderwerpen in de masteropleiding zijn onderwerpen zoals je ze kreeg tijdens je yogaopleiding, we starten niet bij de basis van die onderwerpen, maar gaan er direct verder op in waarbij we van je verwachten dat je je ervaringen uit de praktijk meeneemt naar de lesdagen. 


Intervisie is een onderdeel van deze masteropleiding.

 

Deze masteropleiding is bedoeld voor mensen die een RYT- 200 uur yoga opleiding hebben gedaan bij ons of ergens anders.

Na deze opleiding mag je jezelf een RYT 500 uur docent noemen. 

Onderwerpen die aan bod komen

Toegepaste yoga anatomie:

Rug anatomie
Heup anatomie
Voet anatomie
Schouder anatomie
Bindweefsel

Anatomie van de klassieke hatha yoga asana
Hoe voorkom je yoga blessures
Hoe herken je anatomische beperkingen en hoe pas je de houdingen daarop aan.
Adem fysiologie en anatomie. 

Guna’s verdieping
Kosha verdieping
Atman, Chitta, Ahamkara, Manas en Buddhi
Yogasutra’s van Pantanjali herhaling en verdieping
Vedanta
Bhagavad Gita
Ook aan bod komen Shiva Samhita en Geranda Samhita

Poweryoga
Mindfulness yoga
Alignment yoga
Vinyasa flow yoga

Hoe voorkom je persoonlijk blessures als docent.
Hoe speel je in op de behoeftes van een groep.
Hoe kun je mensen helpen op verder te komen in hun beoefening (privé lessen)
Hoe organiseer je workshops en yogaretreats.

De volgende onderwerpen komen aan bod en kunnen ook als een losse bijscholing worden gevolgd.

Yoga Nidra werd rond 1965 voor het eerst aan de westerse wereld (vrij)gegeven door Swami Satyananda Saraswati.  De meditatieve techniek van Yoga Nidra wordt echter al beschreven in de oude yogateksten. In vroege teksten zoals de Mandukya Upanishad werd al onderscheid gemaakt tussen de vier verschillende bewustzijnstoestanden zoals: het waakbewustzijn; het droombewustzijn; de droomloze slaap en de vierde toestand van zuiver bewustzijn die de andere drie toestanden omvat. Door de moderne wetenschap wordt het bestaan van de eerste drie bewustzijnstoestanden bevestigt.

Yoga Nidra wordt ook wel ‘slaap van de yogi’s’ genoemd. Yoga Nidra is de naam van de oefening, maar ook de naam van de toestand van de geest bij beoefening ervan. Bij deze techniek is de geestestoestand van de deelnemer tussen waken en dromen in. Alleen voelen en luisteren blijven actief, zodat de overige zintuigen zich terugtrekken (Pratyahara=het terugtrekken van de zintuigen).

Yoga Nidra is een heel systematische techniek die in 8 stappen wordt gevolgd. Hierdoor kun je in diepere lagen van je persoonlijkheid komen, de geest wordt ontvankelijk. Door het in contact komen met onze psychische persoonlijkheid, die verantwoordelijk is voor alles wat we denken en doen, kunnen we beginnen te handelen volgens de idealen waarin we geloven.

Tijdens deze lessen leer je de theoretische achtergronden van Yoga Nidra en ga je Yoga Nidra ervaren. Daarnaast leer je zelf praktisch aan de slag te gaat zodat je het thuis kan toepassen.  

In de yoga wordt al eeuwen gebruik gemaakt van Pranayama. Heel kort door de bocht worden dit ademhalingsoefeningen genoemd. Pranayama oefeningen zijn ademhalingsoefeningen, met als doel het verhogen van je gezondheid en het tot rust en in balans brengen van je lijf en geest. Wanneer je Pranayama letterlijk vertaalt dan heb je het over het vergroten van levensenergie, deze levensenergie wordt ook wel prana genoemd. Prana stroomt door onze energie kanalen, deze kanalen worden nadis genoemd.  Regelmatige Pranayama oefeningen doen zorgt voor een heldere en gefocuste geest, betere algehele conditie en gezondheid.

Op dit moment zijn er veel ademhalingstechnieken bekend die een sterke relatie hebben met Pranayama, maar als losse oefeningen worden aangeboden. Denk aan de Wim Hof methode, Buteyko en de theorie van James Nestor wat hij beschrijft in zijn boek het nieuwe ademenen.

Tijdens deze lessen oefen je de verschillende Pranayama technieken en ook de nieuwere technieken die hier uit voor zijn gekomen uit de categorie breathwork.

 

Als yogadocent zie je tijdens je lessen veel gebeuren in de asana’s (yoga houding) zowel fysiek als mentaal bij je studenten. Er zijn vele reden waarom mensen een asana makkelijk kunnen en waarom ze het juist niet met gemak kunnen. Tijdens deze bijscholing leer je in detail te kijken naar de houdingen en de uitvoer ervan. Je leert kijken waar mensen spanningen hebben of juist veel ruimte. Welke spieren moeten sterker worden, welke moeten juist verlengen. 
Je leert heldere en logische instructies geven, die veilig zijn en tegelijkertijd verdiepend voor je studenten. Je krijgt handvatten om met verschillende methodes mensen te begeleiden en verdieping te helpen vinden in hun yoga beoefening. Zowel Jasper en Marloes hebben ruime ervaring in het werken met hulpmiddelen uit de Iyengar yoga en Critical alignment yoga, deze technieken komen ook aan bod. Denk aan een hoofdstandbankje, riemen, bolster, yogastrip, yoga deken,blokken en rugbuigbank.

Kosten en Data

Kosten voor de hele masteropleiding: 2495 euro. Start januari 2024 (vroeg boek korting, betaling voor november)

Data: deze opleiding kun je 1 keer per jaar volgen. 

YCT-opleidingskalender-2024

Deze masteropleiding is verspreid over meerdere vrijdagen van 9:00-16.00 Start januari 2024

 

"The heart of yoga practice is 'abyhasa' - steady effort in the direction you want to go."

Powered by: One Love